Veelgestelde vragen

Over het leerportaal

Hoe krijg ik toegang tot het Ontwikkelhuis?
Iedere (nieuwe) medewerker wordt hier automatisch voor aangemeld. Als je account is aangemaakt, ontvang je hierover een e-mail. Om je account te activeren, ga je naar de website www.mijnontwikkelhuis.nl, klik rechts boven aan de pagina op Inloggen, klik op wachtwoord vergeten, vul je zakelijke e-mailadres in, dit is je gebruikersnaam voor Het Ontwikkelhuis en je ontvangt per omgaande een mail met je persoonlijke wachtwoord.

Zoekfuncties leeraanbod
Je kunt op verschillende manieren zoeken, namelijk:
       - op een hoofdthema onder de blauwe blokken op de homepagina
       - doelgericht door een naam of zoekterm in te vullen in de zoekbalk
       - via het kopje ‘Leeraanbod’ voor het complete overzicht. Hier kun je verder filteren om je zoekopdracht te verfijnen.

Wat is Mijn Ontwikkelhuis?
Op de homepagina vind je rechts bovenaan de button 'Mijn Ontwikkelhuis'. Alle activiteiten die je via het systeem volgt, worden geregistreerd. Na het voltooien van de activiteit krijg je automatisch een digitaal bewijs van deelname en in sommige gevallen een certificaat. Op deze manier bouw je een persoonlijk ontwikkeldossier op. Je kunt je dossier uitbreiden door zelf zaken toe te voegen zoals bijvoorbeeld certificaten die je elders hebt behaald. Dit doe je via het menu Mijn Ontwikkelhuis > tabblad Portfolio.

Je manager heeft inzage in jouw activiteiten zoals inschrijvingen, aanwezigheid, annuleringen en of je de activiteit hebt afgerond. Managers kunnen geen inhoudelijke informatie zien zoals huiswerkopdrachten. Je bepaalt zelf of je het materiaal dat je zelf toevoegt, wilt delen met je manager.

Kan ik mijn leergeschiedenis ergens zien?
Leeractiviteiten die je hebt gevolgd vóór de komst van Het Ontwikkelhuis zijn niet zichtbaar in het systeem. Je kunt de bewijzen van deelname of certificaten desgewenst zelf toevoegen via Mijn Ontwikkelhuis.

Persoonlijke leerlijn
Om je te helpen om jouw ontwikkeldoelstellingen goed in kaart te brengen, kun je via ’Mijn Ontwikkelhuis’ > tabblad Leerpaden een persoonlijke leerlijn aanmaken. Handig als leidraad voor je (Personeels)gesprekken met je manager! Meer informatie over de Personeelsgesprekken en hoe je je hier goed op kunt voorbereiden vind je op Intranet.

Vervangt het Ontwikkelhuis P-Direkt?
Nee, P-Direkt is en blijft het enige officiële platform voor alle formele zaken rondom jouw dienstverband. Het is mogelijk om behaalde certificaten en diploma’s uit Het Ontwikkelhuis ook nog handmatig aan P-Direkt toe te voegen, maar dit is niet noodzakelijk. Afspraken rondom individuele opleidingen die buiten Het Ontwikkelhuis vallen en bijbehorende kosten worden in P-Direkt vastgelegd.

Kan ik ook op een eigen computer, tablet of telefoon gebruik maken van het Ontwikkelhuis?
Ja, dat kan vanaf ieder apparaat met een internetverbinding. Ga naar de webpagina www.mijnontwikkelhuis.nl
en log in met je inloggegevens. Het kan echter voorkomen dat sommige linkjes naar websites van de overheid niet werken vanaf een privé apparaat.

Leeractiviteiten en inschrijven

Hoe kan ik mij aanmelden voor een leeractiviteit? 
Als je de leeractiviteit gevonden hebt die je wilt volgen, controleer dan eerst in de beschrijving of je tot de doelgroep behoort en over het juiste instapniveau beschikt. Als dit zo is, kun je je inschrijven. Je manager ontvangt na inschrijving een mail met een verzoek tot goedkeuring.

 • Klik op 'inschrijven';
 • Opmerkingen over de leeractiviteit kun je kwijt in het opmerkingenveld;
 • Klik op 'inschrijving versturen'. Je gaat hiermee akkoord met de leverings-en annuleringsvoorwaarden;
 • Je ontvangt per mail een bevestiging van de aanvraag;
 • Je manager ontvangt per mail een verzoek tot goedkeuren;
 • Wanneer je manager de aanvraag heeft beoordeeld, ontvang je hiervan bericht per mail;
 • Indien de inschrijving is goedgekeurd, word je automatisch aangemeld bij de leverancier.

Waar vind ik een overzicht van mijn leeractiviteiten? 
Via 'Mijn ontwikkelhuis’ > tabblad Inschrijvingen vind je onder 'Actueel' het overzicht van je lopende activiteiten. Onder 'Historie' vind je je afgeronde en geannuleerde activiteiten en onder “Interesselijsten” je aanmeldingen op interesselijsten en wachtlijsten.

Moet ik actie ondernemen als ik geen uitnodiging voor een leeractiviteit heb ontvangen?
Nadat je inschrijving is goedgekeurd door je manager, ontvang je circa twee weken voorafgaand aan de leeractiviteit de uitnodiging. Heb je deze uitnodiging niet ontvangen maar op je persoonlijke pagina staat wel dat de aanvraag is goedgekeurd, stuur dan een e-mail naar de backoffice opleidingen@dtv.minvenj.nl.  Wij sturen je dan een nieuwe uitnodiging.

Bij wie kan ik terecht voor persoonlijk opleidingsadvies?
Je manager is je eerste aanspreekpunt. Heb je een vraag voor de adviseurs Leren en Ontwikkelen? Klik dan hier om je vraag te versturen.
Veel informatie over individuele opleidingsfaciliteiten vind je op het Rijksportaal.

Ik wil me inschrijven voor een leeractiviteit maar er zijn geen geschikte datums beschikbaar of de activiteiten zitten al vol. Wat moet ik nu doen? 
Je kunt je inschrijven op de interesselijst of de wachtlijst.

Wanneer je je inschrijft op de interesselijst van een leeractiviteit, houden we je per mail op de hoogte van nieuwe uitvoeringen. Onder de tab 'plaats en data' bij de leeractiviteit vind je de button 'Aanmelden interesselijst' en heb je de mogelijkheid om de begin- en einddatum in te vullen van de periode waarin je op de hoogte wilt worden gehouden van nieuwe uitvoeringen.

Een wachtlijst heeft betrekking op een specifieke uitvoering. Wanneer deze is volgeboekt, heb je de mogelijkheid om jezelf op de wachtlijst van deze uitvoering te zetten. Dit doe je door op de knop 'wachtlijst' te klikken. Je ontvangt een e-mail wanneer er alsnog een plek beschikbaar is gekomen.

Wat als de leeractiviteit die ik wil volgen niet in het leeraanbod staat?
Het aanbod in Het Ontwikkelhuis is voortdurend in beweging en gebaseerd op de leerbehoefte van groepen medewerkers in de organisatie. Het loont daarom de moeite om regelmatig een kijkje te nemen of er iets (nieuws) wordt aangeboden dat een bijdrage kan leveren aan jouw ontwikkeling.
Mis je desondanks bepaalde leeractiviteiten, maak je wensen dan in eerste instantie kenbaar bij je manager. De MT’s hebben regelmatig contact met de P&OenO adviseurs over het gewenste leeraanbod. 
Leerwensen waar niet veel vraag naar is in de organisatie, worden meestal ingevuld via individuele opleidingsactiviteiten. Deze regel je in overleg met je manager via P-Direkt.

Toestemming van je manager
Voor deelname aan klassikale leeractiviteiten heb je toestemming nodig van je manager. Dit wordt automatisch aangevraagd via het systeem. Wij adviseren je om altijd eerst met je leidinggevende te overleggen voordat je de aanvraag indient in het systeem. Bij inschrijving verbind je je aan de leverings- en annuleringsvoorwaarden.

Vragen over annuleren

Annulering door de backoffice 
Voor elke klassikale leeractiviteit is een minimum en maximum aantal deelnemers vastgesteld. Als een uitvoering onder het minimum aantal deelnemers blijft, kan de backoffice besluiten een leeractiviteit te annuleren. Dit besluit wordt doorgaans 4 tot 6 weken voor aanvang genomen.

Annuleren vanuit de medewerker 
Voor deze informatie verwijzen wij je naar de leverings-en annuleringsvoorwaarden.

Mijn leeractiviteit bestaat uit meerdere dagen en ik kan niet op alle dagen.  Kan ik dan wel meedoen?
We verwachten minimaal 80% aanwezigheid. Is dit niet mogelijk, dan kun je niet aan deze uitvoeringsreeks deelnemen. Meld je dus af en schrijf je in voor een andere uitvoering.

Mijn account

Hoe verander ik mijn wachtwoord? 
Als je ingelogd bent, kun je zelf je wachtwoord aanpassen via het tabblad Instellingen.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu? 
Als je je wachtwoord vergeten bent, dan kun je deze weer aanvragen:

 • Klik in het inlogscherm op 'Wachtwoord aanvragen'.
 • Geef je e-mailadres op en klik op aanvragen. Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een nieuw wachtwoord.

Kunnen mijn persoonsgegevens in Het Ontwikkelhuis gewijzigd worden?
Ja, dat kan. De gegevens in Het Ontwikkelhuis worden uit P-Direkt gehaald, volg daarom de richtlijnen voor het wijzigen van je gegevens in P-Direkt. 
Wanneer wijzigingen in P-direct zijn doorgevoerd, worden ze automatisch* in Het Ontwikkelhuis aangepast.
*Het kan tot circa twee weken duren voordat de wijziging zichtbaar is, omdat er geen dagelijkse update vanuit P-direct wordt gedaan naar Het Ontwikkelhuis.

Wie kunnen mijn gegevens inzien? 
De gevolgde of de te volgen leeractiviteiten zijn door je manager te zien. Ook de backoffice medewerkers kunnen zien voor welke leeractiviteiten je bent ingeschreven. Jouw portfolio met persoonlijke documenten is verder door niemand in te zien tenzij jij dit openstelt via Mijn Ontwikkelhuis > tabblad instellingen.

Hoe lang worden mijn gegevens bewaard? 

Bij uitdiensttreding wordt je account gesloten. Voor opgeslagen gegevens zoals gevolgde opleidingen etc. geldt een bewaartermijn van zeven jaar.

Voor managers

Onder de menuoptie 'Mijn medewerkers' tref ik niet al mijn medewerkers aan.
Controleer eerst of de gegevens correct in P-Direkt staan. Als het om recente gegevens of wijzigingen gaat in P-Direkt, kan het tot circa twee weken duren voordat de wijziging zichtbaar is in het Ontwikkelhuis, omdat er geen dagelijkse update vanuit P-Direkt plaatsvindt.
Als het om oudere gegevens gaat die in P-Direkt correct zijn, maar niet in het Ontwikkelhuis, mail dan je bevindingen naar: opleidingen@dtv.minvenj.nl

Hoe beoordeel ik een individuele opleidingsvraag?
Hoe je een individuele opleidingsvraag van een medewerker beoordeelt is afhankelijk van de situatie. Hieronder geven we een richtlijn voor het beoordelen en accorderen van individuele leeractiviteiten waar kosten aan verbonden zijn:

 • De medewerker bespreekt zijn/haar ontwikkelbehoefte met manager;
 • De manager beoordeelt of de aanvraag in lijn is met de ontwikkelbehoeften met betrekking tot:
  • de huidige functie en dagelijkse werkzaamheden van de medewerker
  • de loopbaanontwikkeling van de medewerker
  • huidige of toekomstige afdelings- of organisatiedoelstellingen;
 • De manager volgt de mandaatprocedure met betrekking tot de accordering van de kosten;
 • Ontwikkelvraagstukken waarvan de kosten hoger zijn dan €2.500,- worden mede beoordeeld door de P&O adviseur;
 • De manager en medewerker leggen gemaakte afspraken vast;
 • De manager accordeert de aanvraag in Het Ontwikkelhuis of via P-direct als het om een individuele aanvraag gaat die buiten het reguliere leeraanbod in Het Ontwikkelhuis valt;
 • De medewerker kan definitief worden aangemeld voor de leeractiviteit.

Wat als de leeractiviteit die mijn medewerkers nodig hebben niet in het leeraanbod staat?
Het aanbod in Het Ontwikkelhuis is voortdurend in beweging en gebaseerd op de leerbehoefte van groepen medewerkers in de organisatie. Het aanbod dat zichtbaar is bij de opening van Het Ontwikkelhuis wordt gaandeweg aangevuld, uitgebreid of vervangen. Door de doelstellingen van jouw team en de daarmee samenhangende leerwensen regelmatig te bespreken met de P&OenO adviseurs, ontstaat er een duidelijk beeld wat de DT&V nodig heeft om zich als organisatie verder te professionaliseren.
Wil je een leeractiviteit speciaal voor jouw team aanvragen, maak dan gebruik van het daarvoor bestemde formulier op de homepagina.

Hoe doe ik een teamaanvraag?
Klik op de tegel ‘Aanvraag leeractiviteit groepen’ op de homepagina en vul het formulier in.

Verplichte trainingen voor alle medewerkers
Er zijn twee online trainingen verplicht gesteld voor alle medewerkers: Privacy en Informatiebeveiliging.
Nieuwe medewerkers worden op deze trainingen gewezen bij hun aanstelling met het verzoek om deze als eerste te doen en af te ronden met een certificaat. 
Overige medewerkers die deze trainingen nog niet gevolgd hebben, moeten dit alsnog zo snel mogelijk doen. 
Let op: het kan zijn dat medewerkers deze trainingen eerder al gevolgd hebben via de website van GoodHabitz. Zij moeten dan de certificaten die zij hiervoor ontvangen hebben, opslaan in P-Direkt of in hun portfolio in Mijn Ontwikkelhuis. Als zij geen certificaten hebben, moeten zij deze trainingen nogmaals doen via Het Ontwikkelhuis.

Samen leren met GoodHabitz
Bij iedere online training van GoodHabitz is een ‘workout’ beschikbaar.
Hiermee kun je een mini-leertraject samenstellen om samen met je team aan het gekozen thema te werken. De adviseurs Leren en Ontwikkelen helpen je hier graag mee op weg. Je kunt het materiaal ook bij hen aanvragen.

Kan ik zelf medewerkers aanmelden voor een leeractiviteit?
Het heeft de voorkeur om de medewerker zelf zijn/haar inschrijvingen te laten doen. Is er desondanks een reden dat dit niet mogelijk is, kun jij dit ook doen. Selecteer de gewenste leeractiviteit en klik op Inschrijven. Onderaan vind je een veld om medewerkers aan te melden. Voorwaarde is dat zij al geregistreerd zijn in Het Ontwikkelhuis.

Wie kan aanvragen van mijn medewerkers goedkeuren als ik niet aanwezig ben?
Je kunt een andere manager als vervanger aanwijzen via 'Mijn Ontwikkelhuis' > tabblad goed- en afkeuren. Informeer de vervanger hier zelf over. Het is niet mogelijk om een managementondersteuner deze rechten te geven. Indien je geen vervanger aanwijst, worden aanvragen na 14 dagen automatisch goedgekeurd.

Hoe krijg ik overzicht op de leeractiviteiten van mijn medewerkers?
Je medewerker is hier zelf voor verantwoordelijk en daarom adviseren wij om het gesprek met de medewerker als belangrijkste leidraad te gebruiken.
Het Ontwikkelhuis is bedoeld als aanvullend instrument voor het aanbieden en vastleggen van leeractiviteiten. P-Direkt is het enige officiële platform voor alle formele zaken rondom het dienstverband. Het is mogelijk om behaalde certificaten en diploma’s uit Het Ontwikkelhuis ook nog handmatig aan P-Direkt toe te voegen, maar dit is niet noodzakelijk.
Via 'Mijn Ontwikkelhuis' > tabblad Managementinformatie vind je de status van alle activiteiten die jouw medewerkers via het systeem volgen.
Daarnaast kan de medewerker eigen documenten toevoegen aan zijn persoonlijke portfolio en deze naar eigen wens delen.

Persoonlijke leerlijn en P-gesprek
Onder Mijn Ontwikkelhuis > tabblad Leerpaden kan iedereen een persoonlijke leerlijn aanmaken om zijn/haar ontwikkeldoelstellingen in kaart te brengen.
Dit is een handig instrument als leidraad voor de (Personeels)gesprekken met je medewerkers. Ook zijn er diverse online trainingen van GoodHabitz waarmee jij en je medewerkers zich goed kunnen voorbereiden op jullie P-gesprekken. Meer informatie is ook beschikbaar via Intranet.

Verschillende werkvormen

Wat is Wigk?
De DT&V is er om vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven bij voorkeur zelfstandig te laten vertrekken. Maar mensen die in de in aanraking komen met de DT&V hadden andere verwachtingen van hun toekomst en zijn meestal niet gemotiveerd tot terugkeer. Daarom zijn zij meestal ook niet geneigd om hiertoe acties te ondernemen. Hun contact met de DT&V vindt plaats in een gedwongen setting. Werken in gedwongen kader (Wigk) is de werkmethodiek binnen de DT&V die de regievoerder handvatten biedt om deze vreemdelingen te motiveren tot vertrek. 
Alle (senior) regievoerders die minimaal 3 maanden werkzaam zijn bij DT&V krijgen een inwerkprogramma aangeboden dat wordt uitgevoerd als een training on the job. Iedere afdeling heeft één of meerdere Wigk-trainers die binnen een tijdbestek van 6-8 weken de basisbeginselen van Wigk overdragen. Na afloop van dit inwerkprogramma oefenen (senior) regievoerders in hun eigen werkpraktijk met de opgedane kennis en vaardigheden. De Wigk-trainer op de afdeling is beschikbaar als vraagbaak. De (senior) regievoerder kan na verloop van tijd aan hem/haar vragen om opnieuw mee te lopen voor coaching on the job.
Je overlegt met je manager wanneer je met de leeractiviteit Wigk kunt starten. Hij/zij brengt je in contact met de Wigk trainer met wie je verdere afspraken maakt. Een overzicht van alle Wigk-trainers vind je op intranet.
Voor verdere verdieping kan de (senior) regievoerder diverse aanvullende leeractiviteiten volgen zoals Interculturele Communicatie en Motivational Interviewing. Je vindt ze in het leeraanbod.

Wat wordt er bedoeld met online leren?
Online leren is een verzamelnaam voor een breed scala aan leeractiviteiten waarbij kennisoverdracht plaatsvindt via een online platform. Denk hierbij aan e-learning, video, het uitwisselen van kennis en ervaringen via sociale platformen zoals Yammer, LinkedIn of Facebook, leren met behulp van Google of Wikipedia, etc.
Via online leren is het vaak mogelijk om kennis te halen en te delen.

Wat is blended learning?
Bij blended learning leer je op verschillende manieren. Dat kan bijvoorbeeld e-learning zijn, gecombineerd met klassikale lessen en coaching op de werkvloer.

Wat is GoodHabitz? 
GoodHabitz is een leverancier van online trainingen. Het aanbod bestaat uit ruim honderd titels in diverse categorieën en er komen iedere maand nieuwe onderwerpen bij. Je kunt al deze trainingen volgen, zonder kosten. Soms worden ze gekoppeld aan een blended leertraject.
In de online trainingen zitten filmpjes en geluidsfragmenten. Als je op je werklaptop in de lokale omgeving blijft, heb je toegang tot het geluid (in Citrix niet).    
Tip: Het Ontwikkelhuis is toegankelijk vanaf ieder apparaat met een internetverbinding, dus ook op je privécomputer, tablet of smartphone. Hier kun je de online trainingen van GoodHabitz ook op volgen, overal en altijd, met geluid.

GoodHabitz biedt aanvullende leermaterialen voor samen leren in teamverband. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met een van de adviseurs Leren en Ontwikkelen. 

Let op: alle trainingen van GoodHabitz worden aangeboden via Het Ontwikkelhuis. De DT&V accounts op de website van GoodHabitz worden binnenkort afgesloten.
Sla eventuele certificaten die je via de website hebt behaald op in P-Direkt of in je portfolio in Mijn Ontwikkelhuis.

Tips voor leeractiviteiten met geluid op je werklaptop
In de beveiligde Citrix omgeving kan er geen gebruik worden gemaakt van geluid, lokaal is dat wel mogelijk, we leggen hieronder uit hoe je kunt wisselen tussen Citrix en lokaal:
 • Start de laptop op de gebruikelijke manier op;
 • Klik op het pijltje bovenin je scherm;
 • Klik op Home, je gaat nu naar de lokale omgeving;
 • Maak een nieuw tabblad aan en ga naar www.mijnontwikkelhuis.nl;
 • Je kunt terug naar de Citrix omgeving via het tv-schermpje onderin je taakbalk (DTV Desktop – Desktop viewer).

Wat is intervisie?
Bij intervisie leer je van vakgenoten. Je komt met collega’s bij elkaar om bepaalde situaties of gebeurtenissen op het werk te bespreken. Door op een georganiseerde manier een gesprek te voeren, krijg je nieuwe inzichten over bijvoorbeeld werkzaamheden, uitdagingen, problemen en obstakels.
Een intervisiegroep bestaat meestal uit zes tot acht personen die gemiddeld vier tot zes keer per jaar samen komen. De bijeenkomsten zijn vertrouwelijk en de indeling van de groepen gebeurt zoveel mogelijk volgens gelijkwaardig functieniveau. Er kan geen hiërarchisch verschil zijn, dus leidinggevenden en hun medewerkers zitten nooit in dezelfde groep. Heb je belangstelling voor intervisie, neem dan contact met ons op.

Wat is e-learning en wat zijn de voor- en nadelen?
E-learning is een werkvorm die valt onder online leren. Meestal gaat het om een interactieve cursus waar filmpjes, spelletjes en toetsen in verwerkt zijn.
Het grootste voordeel van e-learning is dat je zelf kunt bepalen wanneer je leert. De lesstof is namelijk altijd online beschikbaar. Je hoeft niet te wachten totdat je met leren kunt beginnen, er is geen reistijd en je bepaalt zelf het tempo. Het nadeel is dat je geen fysiek contact hebt met mede cursisten of een docent.

Wat is coaching?
Coaching is een breed begrip en vindt vaak al ongemerkt plaats op de werkvloer doordat collega’s elkaar helpen. Een coach ondersteunt het leerproces van de coachee (de leerling). Dit houdt in dat de coach helpt bij het stellen van doelen en het behalen ervan. Door de vele invalshoeken voor het inzetten van een coach, is een coachingsvraag altijd maatwerk.

Wat is het verschil tussen een opleiding, training, cursus, workshop of masterclass?
Een opleiding, training of een cursus is doorgaans een klassikale leeractiviteit van tenminste een werkdag waarmee je jouw vakkennis vergroot, nieuwe vaardigheden leert of andere competenties aanscherpt. Vaak bestaan deze leeractiviteiten uit meerdere werkvormen zoals aanvullende e-learningmodules of praktijkopdrachten.

Een workshop of masterclass heeft meestal een kortere looptijd en deze activiteiten hebben een meer informatief of juist verdiepend karakter.

 

Terug